Под покровитељством Општине Нови Кнежевац, Месна заједница „Ђала“ и Ловачко удружење „Ђала“ организовали су 5. септембра Девету пасуљијаду и Осму ракијаду у Ђали.
Манифестацији је присуствовао и председник Општине др Радован Уверић, који се захвалио такмичарима на масовном одзиву и позвао их да и догодине дођу у Ђалу.
-Због простора и епидемије корона вируса, ограничили смо број такмичарских екипа, тако да у дворишту Ловачког удружења „Ђала“ пасуљ припремају 43 екипе из наше општине, као и из многих насеља широм Војводине, каже један од организатора Јожеф Шајго.- То је до сада највећи број такмичара, а први пут смо за оцењивање јела задужили стручни, међународно признат жири. Док се за расположење такмичара и бројних гостију брину новокнежевачки тамбураши. У складу са епидемиолошким мерама заштите,обезбедили смо маске и дезинфекциона средства. Посебно се захваљујемо председнику Општине др Радовану Уверићу који нас је подржао у припреми и организацији ове традиционалне манифестације.
Главну награду у кувању пасуља освојила је РожикаЈанушко из Чантавира, прво место је освојио Иштван Фејеш – Фленко, са супругом, из Мартоноша, друга је Силвија Кењереш из Мартоноша, а трећи Золтан Шандор из Ђале, који је осветлао образ домаћинима. Првопласирани се слажу у тврдњи да је најбитније кувати срцем и служити се домаћим рецептима. Задовољни су и чињеницом да су, у условима епидемије, имали прилику да се окупе и друже са пријатељима.
Стручни жири су чинили чланови Витешког реда округлог стола војвођанских кувара аматера, на челу са Силвестером Сечеим из Кањиже. Жирирали су још Ласло Јанушко и Ференц Сабо Пос, обојица из Бачке Тополе.
-Било је тешко одлучити који пасуљ је најбољи, вели Силвестер Сечеи.
Тежак посао је имао и жири за оцену квалитета ракије, чији је председник био Имре Новак из Сенте. Ракију суоцењивали и Бенедек Бади и Иштван Молнар из Кањиже.Од 60 узорака, само шест је без медаље, а додељено је 16 златних медаља, 18 сребрних и 20 бронзаних.
-Сваке године ракије су све боље, каже Новак. – Највише је било узорака шљиве, кајсије, па дуње, а било је и вишње, смокве и зове.
На позив домаћина, у два казана за укупно 100 особа, пасуљ је за госте кувао Денеш Кењереш из Мартоноша, са три помоћника. Поред димљених ребара, костију, буткица и папака, у великим казанима су се, по Кењерешовом рецепту,крчкали још поврће и разни зачини. А, гости су били презадовољни. Познаваоце то не чуди, јер је Денеш искусан кулинар који се успешно такмичи у справљању гурманлука широм Србије, Хрватске и Мађарске.
-Ипак, највише волим да припремам јела од папака и шкембића, признаје Денеш.
Новокнежевчанин Бојан Ранковић је једини, од свих такмичара, свој пасуљ крчкао у ћупу.
-Већ неколико година учествујем у кувању пасуља у Ђали, каже Ранковић. -То су моји пријатељи, ловци, који носе највећи терет организације. Драго ми је да учествујем, а пре неколико година сам освојио прво место. Иначе, са пријатељима, учествујемо рекреационо на сличним манифестацијама.
Члан Општинског већа Зоран Пустињак је први пут присуствовао Пасуљијади и Ракијади и није крио задовољство атмосфером и добром организацијом.
А, Роберт Пири, председник Удружења „Лила акац“ из Јазова, са екипом, је био први пут у Ђали и обећао да ће доћи и идуће године.
-Не треба нам награда, битно је да се дружимо, то је највећи резултат, каже Пири.
Срђан Благојевић из Ђале се такмичи већ неколико година. Његовим кулинарским умећем је задовољна супруга, а било је и друштво.
-Ово ми је други пут да кувам пасуљ у Ђали, каже Ненад Макрић из комшијског Српског Крстура. –Лепо је време, па смо дошли да се дружимо. И, мада је Пасуљијада, „набацали“ смо роштиљ, добар је и ћевап.