Под покровитељством Општине, на обали Тисе у Новом Кнежевцу је 13. јула организовано традиционално такмичење у кувању рибље чорбе. Учествовало је четрдесетак екипа, углавном из наше Општине, али и гостију из Кањиже, Кикинде, Хоргоша, Новог Сада, Ковина и суседне Мађарске. Генерални спонзор манифестације била је Прехрамбена индустрија „Алева“.
Према оцени стручног жирија најбољу чорбу је скувао Душан Лукин из Кикинде (из Удружења „Банатси кулинари“), који је код нас побеђивао и 2014, 2015. и 2017. године. Други је Новокнежевчанин Миле Стефановски, трећи Никола Савић из Новог Сада (прошлогодишњи победник), четврти Стеван Радојичић из Кикинде („Банатски кулинари“), а пети Милан Вукасовић из Новог Сада. Петоро првопласираних кулинара традиционално се такмиче у Новом Кнежевцу, а овогодишњи победник Душан Лукин каже да је тајна његовог успеха у нашој паприци.
Пошто је било више добрих чорби, организатори су одлучили да доделе пет награда, рекла је чланица Општинског већа Александра Ранковић.
Најбољем кувару је награду уручио председник Општине др Радован Уверић честитајући победницима и захваливши се спонзорима на организовању још једног успешног такмичења, које није покварила ни киша која је извесно време падала.
Стручни жири су чинили Милош Петромарков и Ференц Пос Сабо из Бачке Тополе (чланови Витешког реда округлог стола војвођанских кувара аматера), а председник жирија је био Драган Јегдић из Новог Кнежевца.
–За добру и квалитетну рибљу чорбу један од битних фактора је боја, такође – куваност рибе, густина и уопште изглед, потковица мора да буде цела, а чорба укусна, каже Милош Петромарков.
Упркос киши, било је то лепо дружење на обали Тисе (уз добру атмосферу и расположење), а такмичаре и госте је забављао новокнежевачки Тамбурашки оркестар „Жице из равнице“. Док је најмлађе госте анимирао Жељко Татић (родом из Новог Кнежевца) у улози кловна.
Фотогалерија садржи 23 фотографије (Фото: Златан Фехимовић)
Кликни на фотографију да увеличаш